Um enUm stopt nog lang niet

Math Craenmehr en Wim Hendrix begonnen hun carrière 44 jaar geleden in Melderslo. Dit jaar vieren de artiesten het 33-jarig bestaan van Um en Um.

Bekijk PDF versie artikel Dagblad De Limburger 10 februari 2014

ERNST EN HUMOR

Math & Wim (Um&Um) hebben vooral naam gemaakt bij de bonte avonden, buutte avonden, tonpratersgala’s en zittingen tijdens het carnavalsseizoen. In de beginjaren zongen ze tijdens hun optredens ook vaker een liedje met een nostalgisch tintje of een hoog luistergehalte. Een rustpunt; even gas terugnemen in het met humor doorspekte en cabareteske optreden.

Ze bleven niet bij het carnaval maar sloegen hun vleugels ook uit naar het theater, restaurants, symposia, lezingen, et cetera in heel Nederland. De serieuzere, soms ernstige kant hebben de twee mannen echter nooit losgelaten. Zo hebben ze voor vele speciale gelegenheden en bijzondere mensen prachtige en poëtische liedjes geschreven en uitgevoerd. Ook liedjes met gevoelige onderwerpen en thema’s die ze op een integere en respectvolle wijze bezongen.

Een treffend voorbeeld hiervan is het “Alzheimerlied”. In eerste instantie geschreven voor de opening van het Alzheimercafé in Venray, maar later ook bij andere gelegenheden en openingen van andere Alzheimercafé ’s in Limburg ten gehore gebracht.

Ook tijdens ontmoetingsavonden in deze café ’s waarbij er ruimte is voor onderdelen met een luchtig karakter zingen ze dit lied tijdens een humoristisch programma. Ze bewijzen dat ernst en humor kunnen heel goed samengaan. De ernst versterkt de humor en andersom haalt de humor deels de zwaarte van de ernst weg. Dat werkt “Um en Um”, oftewel om en om….!

Meer info via website Alzheimer Nederland en website Stichting Erato.

Um&Um uit Horst promoveert tot professoren in de humor aan de NUL

Op de “Dies Natalis”, tijdens de academische zitting van de Narren Universiteit Limburg (NUL) in het sfeervolle Fort St. Pieter te Maastricht zijn Wim Hendrix en Math Craenmehr woensdagavond 31-01-2007 gepromoveerd tot professor in de humor. In 1990 promoveerden ze reeds tot Doctorandus Humoris Causa en in 1995 tot Doctor in de Humor. De promotie tot professor in de humor ervaren ze dan ook als een ultieme erkenning, een kroon op hun artiestencarrière als Um&Um.
De NUL is 43 jaar geleden ontstaan als ludiek protest tegen de overheid omdat Limburg nog geen eigen universiteit had. Een aantal professoren zei toen: “Als zij hier geen universiteit oprichten, dan doen we het zelf wel!” Zo ontstond de Narren Universiteit Limburg, de NUL; als parodie op een echte universiteit. De nonsens voert de boventoon en, zoals de naam al zegt; het gaat eigenlijk om niks…! Intussen is er in Maastricht ook al jaren een echte universiteit; de UM……!!!!
Wim en Math werden ingeleid door professor Wijnen en legden daarna, op de hen zo eigen wijze, de proeve van bekwaamheid af. De aanwezige “studenten” reageerden enthousiast en ook de senaat van professoren, met Vieze Magnifieke Rector (Piërre Cnoops) en de Magnifieke Rector (Piet Niessen) konden goedkeurend instemmen met het humoristisch muzikale “proefschrift” van Um&Um.

Um&Um Professoren Na het applaus en de lovende woorden van de Magnifieke Rector kreeg Wim de toga omgehangen. Voor hem was een bijzondere eer weggelegd. Omdat hij bij Um&Um de teksten voor zijn rekening neemt en daarnaast ook voor anderen liedjes, teksten of humoristische tekstbijdragen levert, werd hij opgenomen in de illustere en selecte groep van wijze mannen die de senaat van professoren vormt.
Na de pauze mocht hij dus plaatsnemen op het podium tussen grootheden als Piërre Cnoops, Jan Pollux en Arnold Wassen. Een “leerstoel” bekleden geeft rechten maar ook plichten. Maar dat is van latere zorg. Eerst genieten Math en Wim van dit succes en de erkenning voor hun spitsvondige humor in muzikale parodieën.